Podengotäyteinen viikonloppu

Ennen näkemätön ja –kokematon podengoviikonloppu on nyt takana.
Päänäyttelyssä oli huimat 85 portugalinpodengoa, joista 39 pieniä karkeita. Muutama koira oli poissa, mutta pienistä karkeista puuttui vain yksi.
Podengot arvosteli portugalilainen Rui Oliveira. Pienet karkeat arvosteltiin podengoroduista päivän viimeisenä, joten jännitystä riitti iltapäivään asti.

Pieniä karkeita podengopentuja oli mukana 2 urosta ja 4 narttua. Molemmat urokset saivat kp:n, urosten voitto brittituonti Harrylle. Narttupennuista kaksi oli ns. pikkupentuluokassa (5-7 kk) ja loput kaksi varsinaisessa pentuluokassa (7-9 kk). Pikkupentuluokassa esiintyi meidän Tiuhti-neiti Peten esittämänä. Vauhtia piisasi tiuhtimaiseen tapaan, mutta se pennulle suotakoon.
Tuomari tykkäsi Tiuhtista toista pentua enemmän ja sijoitti Tiuhtin ykköseksi ja antoi sille kp:n. Toinen pentu ei saanut kunniapalkintoa.
Vanhemmat pennut tuomari laittoi mieleiseensä paremmuusjärjestykseen, mutta ei antanut kummallekaan kunniapalkintoa. Tämä tarkoitti Tiuhtille narttupentujen ykkössijaa ja pääsyn ROP-pentu kisaan Harrya vastaan. Voitto siinä meni Harrylle, joka siis ROP-pentu.

Junnu-uroksia oli mukana 4 kpl, joista jokaiselle tuomari antoi ’erittäin hyvä’ laatuarvostelutuloksen. Junnuissa oli mukana myös Menni tuleva sulhanen, Sentti, jonka tuomari sijoitti junnuluokan kakkoseksi.
Nuorten luokan uroksien kohdalla jatkui eh-linja, sillä molemmille sen luokan uroksille myös eh:t
Avoimessa luokassa olleet kaksi urosta saivat sitten jo erinomaisen ja sen myötä ’lipun’ paras uros –kisaan.
Gizmo oli jälleen ainokaisena käyttöluokkaa edustamassa ja sai erinomaisen ja sitä myöten pääsylipun PU-kisaan.
Valioluokassa uroksia oli peräti 5 kpl, joista kolmelle tuomari antoi eri:n ja kahdelle eh:n. Erin sai myös kasvattimme Oliver (Irezumi Nascer do Sol), jonka tuomari sijoitti myös valiourosten kilpailuluokan ykköseksi.

Tämän jälkeen olikin vuorossa paras uros –kilpailu, johon pääsi 6 koiraa. Niistä tuomari pudotti vielä kaksi pois, kun vain neljä sijoitetaan. Noiden neljän parhaan joukkoon kuuluivat sekä Oliver että Gizmo. Kaikki PU-kisan koirat olivat valioita, joten serti ja vara-serti menivät pu-kisan ulkopuolelle avoimen luokan uroksille.
Tuomari kävellytti uroksia vielä lisää ja valitsi sen jälkeen PU-kisan järjestyksen:
1. Oliver
2. Gizmo
3. Sandeisan Erudito
4. Charope do Vale Negro

Nartuissa meiltä oli kehässä vain Jarra, joka sai veteraaniluokassa tuloksen eh-2. Tuomari ei pitänyt vaaleapigmenttisen kirsun omaavista koirista vaan antoi kaikille sellaisille eh:n.
Paras narttu –kisan järjestys:
1. Sandeisan Gengibre (nuorten luokan 1.)
2. Belmex Obra-prima (nuorten luokan 2.)
3. Ximena do Vale Negro (junnuluokan 1.)
4. Chucha do Vale Negro (junnuluokan 2.)

Rotunsa paras –kisassa olivat siten vastakkain Oliver ja ’Liinu’, joista voittajaksi tuomari laittoi Oliverin !!!
Olemme erittäin mielissämme kasvattimme voitosta vaikkei se meille kyllä kovin suurena yllätyksenä tullut, kun Oliver on aikaisemminkin ’loistanut’ näissä podengojen päänäyttelyissä.
Oliverilla nyt ikää vasta reilut 3 vuotta, joten päänäyttelyitäkin vasta 3 kpl. Ekassa päänäyttelyssään vuonna 2007 Oliver oli PU2, toisessa vuonna 2008 PU1 + vsp ja nyt sitten tuli täysipotti eli PU1 + ROP.

Sunnuntaina oli sitten samaisessa paikassa vuorossa virallinen maastojuoksukilpailu, jossa jaettiin myös epäviralliset podengojen maastomestaruus -09 tittelit.
Kisaan osallistui pikkupodengoja ennätysmäärä: 7 narttua ja 8 urosta, joille siis omat sarjansa (+ omat sertit).
Ensin nartut juoksivat alkueränsä, sen jälkeen oli vuorossa urosten alkuerät.
Me kilpailutimme maastokisassa osaomistusurostamme Kasperia, jolle lähtöarvonnassa tuli eka urosten alkuerä ja pariksi 'Ville' (Charope do Vale Negro).
Kisarata oli pikkupodengoille hieman vaikea, koska pellolla oli paikoin lähes ihmisen polven mittainen heinä. Oli sinne kyllä ajettu 'moottoritie' eli reilun metrin levyinen juoksu-ura.
Kasper juoksi alkueränsä upeasti parinsa keskeyttäessä jo alkumatkasta. Uroksilla ei kisaaminen yleensä ottaen onnistunut ja vain kaksi sai finaaliin oikeuttavan tuloksen.
Kasperin pariksi tuli ensimmäistä kertaa kisannut Kaapo, joka pysyi Kasperin mukana reiluun puoleen väliin finaalirataa, mutta oli siinä vaiheessa jäänyt jo niin paljon Kasperista jälkeen ettei voinut enää tietää, missä viehe ja Kasper menee.
Kasper juoksi upeasti finaaliradankin ja voitti urosten kisan pisteillä 523 ja sai sertin sekä maastomestari-09 tittelin.

Maastokisan palkintojenjako päättyi sunnuntai-iltana vähän kuuden jälkeen. Sitten oli vuorossa koirien syöttäminen ja auton pakkaaminen, jonka jälkeen alkoi reilun 400 km:n kotimatka.
Ajaminen pitkän kisapäivän jälkeen on aika rankkaa, mutta jaksoimme kuitenkin Varkauteen asti, jossa otimme tunnin tirsat ja jatkoimme sitten Pajujärvelle Peten vanhempien luokse. Sinne jätimme Tiuhtin ja otimme mukaan 3 omaa koirulia ja jatkoimme vielä 50 km kotiin, jossa olimme vähän jälkeen klo 3 yöllä.
Kello taisi olla jo aamuneljä, kun päät painuivat petiin.
On tää koiraharrastaminen rankkaa, mutta NIIIN antoisaa ;-)