23.9.2017

Hyviä ja hieman huonompiakin uutisia

Aloitetaan hyvillä uutisilla. Kymmenes Irezumi pentue on laitettu alulle. Erna (FI & NO Mva Irezumi Valkyrie Gunnhild) on astutettu Mikkellä (FI & SE mva, FIW-13, FIW-14 Marella Lago). Erna on PRA kantaja, mutta Mikke on terve. Lisää PRA:sta päivityksen loppupuolella. Tässä kuvia Mikkestä.






                                          Ja pari kuvaa myös Ernasta.



Ernasta löytyy tietoja ja lisää kuvia kotisivuiltamme.

Mikken tiedot löytyvät KoiraNetistä.

Erna ultrataan lokakuun puolivälissä ja pennut syntyvät marraskuun loppupuolella.

Ja sitten hieman niitä huonompia uutisia.
Portugalinpodengoille on valmistunut PRA-geenitesti, jolla testataan, onko koira sokeuttavan PRA silmäsairauden kantaja (carrier), tuleeko sairastumaan siihen (affected) vai onko sen osalta terve (free).
Teetin tämän testin kaikille omille koirilleni hollantilaisessa laboratoriossa ja tulos on, että kaikki kotona olevat nartut ovat sairauden kantajia ja Nino-poika on 'affected' eli tulee sairastumaan ko.sairauteen. Tämä uutinen ei tietenkään ollut mitenkään toivottu, mutta hyvää siinä on se ettei Ninoa nuoren iän (10 kk) vuoksi ole vielä ehditty käyttää jalostukseen.
Käytin Ninon myös virallisessa silmätarkastuksessa, josta Nino sai vielä terveen paperit eli merkkiä PRA:sta ei silmissä vielä ole. Tarkastus tullaan teettämään Ninolle 1-2 vuoden välein. Toivottavasti Nino saa elää näkevillä silmillä useita vuosia. Sairaus ei ole kivulias ja sokeutuminen tapahtuu pikku hiljaa, joten koira pystyy kyllä elämään ko. sairauden kanssa lähes normaalia elämää.

Tässä tähän mennessä testattujen koiriemme ja kasvattieni tulokset. Nimen perässä testitulos sekä vanhempien tulokset.
Irezumi Vinho Verde 'Saura': carrier (kantaja)
Irezumi Beleza do Norte 'Rhonda': carrier (kantaja)
- Vanhemmat: Oliver (terve) x Saura (kantaja)
Irezumi Valkyrie Gunnhild 'Erna': carrier (kantaja)
- Vanhemmat: Tommy (terve) x Saura (kantaja)
Irezumi A Geada do Inverno 'Nino': affected (sairas)
- Vanhemmat: Veeti (kantaja tai sairas, ei ole testattu) x Saura (kantaja)
Renata da Terra dos Moinhos 'Misna': carrier (kantaja)
Irezumi Espírito de Inverno 'Isla': testitulos ei ole vielä valmistunut
Irezumi Nascer do Sol 'Oliver': free (terve)
Irezumi Borla do Norte 'Bono': free (terve)
- Vanhemmat: Oliver (terve) x Saura (kantaja)
Irezumi Viking Gunnolf 'Duke': carrier (kantaja)
- Vanhemmat: Tommy (terve) x Saura (kantaja)
Irezumi Viking Gunngeir 'Aslan': carrier (kantaja)
- Vanhemmat: Tommy (terve) x Saura (kantaja)

Yhdistää siis voi terve x terve tai terve x kantaja. Tällöin ei tule sairastuneita. Kantajia ei siis tarvitse karsia pois jalostuskäytöstä.

Suomen Portugalinpodengot ry:n kotisivuilla on listaus PRA testatuista podengoista. Lista testatuista ja tuloksista löytyy täältä.

Tässä tietoa PRA:sta:

Etenevä verkkokalvon surkastuma (PRA)

PRA (progressiivinen retina atrofia) eli etenevä verkkokalvon surkastuma tuhoaa silmän valoa aistivia soluja. Kyseessä on ryhmä sairauksia, jotka ovat eri geenien aiheuttamia.
PRA:ta on montaa tyyppiä, eri rotujen PRA:t ovat erilaisia ja jopa samassa rodussa voi olla useita eri muotoja. PRA voi esiintyä millä tahansa rodulla. Yleisin periytymismekanismi on autosomaalinen resessiivinen.
Kliinisten oireiden ilmenemisikä ja eteneminen vaihtelevat liittyen PRA-muodon syntymekanismiin. Hyvin nuorella koiralla esiintyvä PRA:n muoto liittyy epänormaaliin näköhermosolujen kehitykseen. Myöhemmällä iällä alkavassa PRA:ssa sen sijaan näköhermosolut kehittyvät normaalisti, mutta alkavat rappeutua.
Useimmissa PRA:n muodoissa koira muuttuu ensin hämärässä epävarmaksi ja pelokkaaksi. Tämä johtuu hämäränäössä tärkeiden verkkokalvon sauvasolujen surkastumisesta. Myöhemmin koira sokeutuu kokonaan verkkokalvon tappisolujenkin surkastuessa. Silmäterä on laaja ja silmänpohjan lisääntynyt heijaste näkyy erityisen selvästi valon kohdistuessa laajentuneeseen pupilliin.
PRA:han ei ole hoitoa, mutta tutussa ympäristössä sokea koira voi pärjätä erittäin hyvin. Diagnoosi tehdään yleensä silmänpohjan oftalmoskooppisessa tutkimuksessa. Verkkokalvon sähköisessä tutkimuksessa (ERG) voidaan havaita muutoksia näköhermosoluissa jo ennen oftalmoskooppisessa tutkimuksessa nähtäviä selviä verkkokalvon rappeutumamuutoksia.
PRA-sairasta koiraa ei saa käyttää jalostukseen. Geenitestillä kantajaksi todettua koiraa voidaan käyttää jalostukseen geneettisesti terveen kumppanin kanssa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti