21.5.2014

Näyttelyrintamalla hiljainen alkuvuosi


Yleinen trendi tämän vuoden näyttelyissä on ollut koirien aikaisempaa vähempi määrä. YLE:n sivuilla kirjoitettiin, että huhtikuisessa Lahden kv-näyttelyssä oli ollut peräti 1000 koiraa edellisvuotta vähemmän. Mitähän tämä kertoo ? Panostaako väki nyt Helsingin elokuiseen Maailman Voittaja -näyttelyyn vai onko näyttelyiden ilmoittautumismaksut saavuttaneet sellaisen rajan, että koiraväki ei enää innolla rynni kaikkiin näyttelyihin.
Pkk podengoja on ollut alkuvuoden näyttelyissä vain 1-6 koiran verran, yleisin määrä on ollut 2-3. Se on tavallinen määrä täällä pohjoisemman Suomen näyttelyissä, mutta nyt määrä on ollut sama myös etelä-Suomen KV-näyttelyissäkin.

Mekin ollaan käyty tänä vuonna vain kolmessa näyttelyssä. Ei vain ole huvittanut lähteä ajelemaan pidemmän matkan päässä oleviin näyttelyihin, kun odotamme koko ajan Sauran juoksujen alkamista ja niiden myötä tulevaa noin 2500 km:n astutusreissua.

Bono
Kasvateistani tänä vuonna on käyneet näyttelyissä:
Weppi (ROP Lappeenrannan KV nly)
Wicca (ROP Lahti KV ja Helsinki KV)
Bono (3 x ROP, 2 x ERI-1, 1 x EH-1)

Meidän tämän vuoden ensimmäinen näyttelymme oli ryhmänäyttely Kajaanissa 30.3. ja sinne ilmoitin koirat nimenomaan tuomarin takia. Tuomariksi kun oli merkitty Markku Mähönen, joka on ainakin välillä ollut uusia podengotuomareitakin kouluttava tuomari. Harmiksemme kuitenkin melkein perillä Kajaanissa huomasin netistä, että hän on perunut tulonsa ja uusi tuomari on Ligita Zake Latviasta.
Mutta kun olimme jo likimain Kajaanissa, niin eipä viitsitty enää takaisin kääntyä vaan menimme reippaasti ilman ennakko-odotuksia tämän uuden tuomarituttavuuden kehään. Ja kannatti kyllä mennäkin, sillä hän selvästi tykkäsi podengoista rotuna ja etenkin meidän reippaasti esiintyvistä tyttösistä.
Arvostelut ja tulokset olivat hienot:
Rhonda:
Correct type and proportions. Correct head type. Topline level enough. Tail carriage ok. Excellent volume of body. Ribcage long enough. Pronounced angulation in front, hind legs correct enough. Moves well with lots of temperament. Correct coat. NUO ERI-1, SA, PN2, SERT
Saura: 
Correct type and proportions. Head lines correct enough. Excellent topline and tail carriage. Correct volume of body. Well angulated. Turns out a bit forefeet. Moves with a lot of self-confidence. Correct coat. VAL ERI-1, SA, PN1, ROP

Seuraava näyttelymme oli sitten pohjoisessa, Posion ryhmänäyttely 4.5. ja sielläkin ennestään outo tuomari, Hilkka Salohalla. Hän oli myös ihan positiivinen tuomari ja antoi myös monipuoliset arvostelut.
Rhonda:
Oikean kokoinen, mittasuhteiltaan hyvä. Kuono voisi olla hieman täyteläisempi tyvestään. Hyvät silmät ja korvat. Hyvä kaula ja ylälinja. Kokoon sopiva luusto. Hyvät käpälät. Hyvä karvanlaatu. Riittävät kulmaukset. Liikkuu hyvin. NUO ERI-1, SA, PN2, SERT
Saura: 
Kooltaan ja mittasuhteiltaan erinomainen. Hyvät pään linjat, purenta, silmät ja korvat. Hyvä eturinta ja runko. Oikein kulmautunut. Hyvä luusto ja käpälät. Erinomainen karvapeite. Erinomaiset liikkeet.
VAL ERI-1, SA, PN1, ROP

Viimeisin näyttelymme oli sitten täällä kotikaupungissamme Oulussa 18.5. Tuomarina oli virolainen Maret Kärdi, josta olin kuullut ennakkoon kaikenlaista tyyliin 'tuulella käyvä, tiukka jne.' Hän sijoitti vuonna 2010 kasvattajaluokkani Lappeenrannan KV-näyttelyssä BIS-4:ksi, joten ihan suopeasti hän ainakin suhtautuu podengoihin rotuna.
Ja rahalle sai kerrankin vastiketta, sillä Kärdi antoi koirille todella pitkät arvostelut. Rhondan arvostelu oli niin pitkä, että lomakkeen rivitkin jo loppuivat ja kehäsihteeri oli kirjoitellut lopun lomakkeen alareunaan. Ja voidakseen antaa noin perusteelliset arvostelut, hän tutki koirat todella tarkasti aina kirsusta hännän päähän.

Rhonda. Kuvaaja Sari Kinnunen
Rhonda:
22 kk. Oikeaa rotutyyppiä edustava pirteästi esiintyvä ja reippaasti liikkuva nuori narttu, jolla rodunomaiset mittasuhteet. Sopiva raajaluusto ja hyvät kulmaukset ilman liioittelut. Toivoisin täyteläisemmän kuonontyven silmien alta ja tukevamman alaleuan. Liikkuvaiset oikea-asentoiset korvat. Oikeanmalliset silmät. Tasapaksu kaula. Rintalasta saisi olla pidempi ja takimmaiset kylkiluut kehittyneemmät. Kiinteä yläosa. Reippaasti kannettu häntä. Hieman kierteiset liikkeet. Oikealaatuinen karvapeite.
NUO ERI-1, SA, PN2, SERT, vara-CACIB

Saura. Kuvaaja Sari Kinnunen
Saura: 
4v. Erinomaista rotutyyppiä. Sopusuhtainen. Pirteästi liikkuva, mutta hieman tuhdissa kunnossa esitetty. Juuri sopiva kuonon vahvuus. Keskitumman silmät, toivoisin soikeammaksi. Riittävän korkealle kiinnittyneet liikkuvaiset korvat. Pitkä kaula. Sopivat kulmaukset. Ei aivan rungon myötäiset kyynärpää. Kiinteä yläosa. Hyvin kannettu häntä. Peitinkarva saisi olla kovempi. Miellyttävä luonne
VAL ERI-1, SA, PN1, CACIB, ROP

Tytär Rhonda (kuva Eero Palo-oja)
Äiti Saura (kuva Eero Palo-oja)

Suomessa järjestetään siis elokuussa Maailman Voittaja 2014 näyttely, josta odotetaan ennätyksellisen suurta koiramäärän suhteen. Edellisen kerran Maailman Voittaja näyttely järjestettiin Suomessa vuonna 1998. Silloin olin siellä turistina katsomassa shiboja.
Ko.näyttelyyn on jo ilmoittautunut muutamia irezumi-podengoja. Suuret kiitokset omistajille jo tässä vaiheessa, kun viette kasvattejani sinne esille. 
Itse vielä mietin Rhondan ilmoittamista Sauran mahdollisen pennutuksen takia.

Aurinkoista kesää kaikille kasvateilleni, heidän omistajilleen sekä muille blogissani vieraileville ! 

2 kommenttia:

  1. Ligita on aivan mahtava tuomari, kuten huomasitte! Minulla oli ilo toimia kehäsihteeriharjoittelijana hänelle viime vuoden Rauman näyttelyssä. :D Samoin Maret Kärdistä minulla on vain hyviä kokemuksia. Osaa olla tiukka täti, mutta niin pitääkin. :D

    Tulkaa Maailmanvoittajaan. Saisitte varmasti kasvattajaluokankin ja pitäähän silloin kasvattajan olla näin isossa karkelossa mukana!! Myö kaikki kovasti odotetaan, että tulisitte!!! <3

    VastaaPoista
  2. Kasvattajaluokan verran on jo irezumeja tulossa MV-näyttelyyn ilman meitäkin :-) Kiitos teidän kasvattien omistajien.
    Toiveena on kyllä päästä itsekin mukaan, mutta nyt on moni asia vielä sen suhteen auki. Jos vaan kaikki 'natsaa', niin tulen Rhondan kanssa lentämällä/junalla. Eerolla on muita suunnitelmia sille viikonlopulle ja Saura on toivottavasti jo pieniin päin silloin.

    VastaaPoista