28.8.2013

Päivitystä vanhusten tilanteeseenKäytin eilen Jarran ja Gizmon Animagissa ell Outi Niemelän vastaanotolla. Kontrollikäynnillä röntgenkuvattiin molempien keuhkot + sydämet ja kuunneltiin ne molemmilta myös.

Gizmon sydän on laajentunut järkyttävän isoksi ja täyttää nyt melkein koko rintakehän. Esim. ruokatorvi on vaihtanut asentoaan sydämen tieltä ja sydän puskee jo palleoidenkin väliin. Nestettä oli keuhkoissa vain vähän. Kuuntelussa kävi ilmi, että Gizmon sydän ei lyö enää tasaisesti vaan silloin tällöin on rytmihäiriöitä. Se oli uusi löydös eikä tietenkään mikään hyvä sellainen. 
Lääkitys pidetään ennallaan ja nesteenpoistolääkitystä nostetaan hetkellisesti, mikäli yskä pahenee (= nestettä kertyy lisää keuhkoihin). Gizmon vointi on terveystilanteeseen nähden hyvä, joten sitä lopullista päätöstä ei tarvitse ihan vielä harkita vaan näillä mennään niin kauan kunnes jotain akuuttia tai romahdus terveyteen tulee. 
Tällainen sydänsairaus ei aiheuta eläinlääkärin kertoman mukaan kipuja ja se on lohduttava tieto. Sydänlääkitys on toiminut erinomaisesti n. 5 kk:n ajan, minkä Gizmon jatkoaika on jo kestänyt. Ja eiköhän Gizmo vielä 10 v. synttäripäivänsä (2.10.13) meidän seuranamme täällä vietä.

Jarran keuhkosta kesäkuussa löytynyt varjostuma on siellä edelleen ja on hieman laajentunut ja muuttanut muotoaan. Kyseessä on todennäköisesti kasvain. Mitään neulanäytettä tms. emme halua enää Jarralta ottaa. Vain sillä tavalla kun varjostuman todellinen ’sisältö’ selviäisi. Se ei ole tarpeellista enää Jarran iässä (14v).
Jarralla on myös pieniä nisäkasvaimia parin nisän ympärillä, mutta niillä ei ole eläinlääkärin mukaan yhteyttä keuhkon varjostumaan. Jarra ei tarvitse lääkitystä eikä sillä ole kipuja ainakaan vielä. Innostuessaan Jarra yskii, mutta muuten on se sama Jarra-mamma kuin yleensäkin. Välillä juoksee ’katkarapuna’ kun innostuu ja komentaa nuorempia kun ne riehuvat, mutta suurin osa ajasta menee päiväunten parissa. 

Näillä mennään eikä sureta vielä tulevaa. Surun aika tulee sitten joskus…

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti