15.8.2013

Vanhusten tilanne

kuva: Eero Palo-oja
Ajattelin kirjoittaa vähän noiden viereisessä kuvassa näkyvien vanhustemme, Gizmon ja Jarran tilanteesta.

Kesä meni hyvin molempien osalta. Olivat yhtä reissua lukuunottamatta mukana kaikilla näyttelyreissuillamme.

Gizmon sydämen tilanteessa ei ole tapahtunut suuria muutoksia sitten kevään. Keuhkoihin kehittyy nestettä ja välillä joudumme poistamaan sitä isommilla nesteenpoistolääkkeen annoksilla. Myös kaksi sydänlääkettä on nostettu jo isommille annoksille. Pääosin Gizmo on voinut hyvin. Välillä yskii kovasti etenkin aamuisin ja joskus iltaisin on väsyneempi, mutta toisaalta päivystää tonttiamme ulkona aivan normimeiningillä ;-) Ja innostuupa pappa välillä leikkimään Rhondan kanssa.

Jarra kävi rutiinitarkastuksessa eläinlääkärillä heinäkuun puolivälissä. Sekin kun oli yskinyt Gizmon tapaan ja arvelimme, josko senkin sydän alkaa näyttää ikääntymisen merkkejä. No siitä ei kuitenkaan Jarran yskän suhteen ollut kyse. Jarran sydämessä ei ole vikaa, mutta sen toisessa keuhkossa kun on n. 5 cm halkaisijaltaan oleva varjostuma, jonka ell arveli olevan joko paise tai kasvain. Jarralle määrättiin pitkä antibioottikuuri, jonka toivottiin parantavan keuhkon, jos kyseessä on paise.
Kuuri on syöty, mutta yskiminen jatkuu eli ei hyvältä näytä :-( Molemmat vanhukset menevät niitä hoitavan ell Outi Niemelän vastaanotolle Animagiin 27.8. ja silloin kummankin keuhkot kuvataan jälleen.

Hieman suruisella mielellä elämämme jatkuu näiden vanhusten kera. Koskaan kun ei tiedä, mikä on se viimeinen päivä itse kullekin. Sitä kun ajattelee, että sairaat ja vanhat menevät ensin, mutta ainahan ei niin käy. Viime perjantaina sain puhelun äidiltäni, joka kertoi heidän itäsiperianlaikan löytyneen aamulla kuolleena koppinsa katolta. Siiri oli ollut vielä edellisenä iltana oma leikkisä itsensä ja niinpä sen kuolema tuli täytenä yllätyksenä etenkin kun ulospäin ei siinä näkynyt mitään. Siirin oli aika mennä ja nyt se on haudattu pentuna auton alle jääneen tyttönsä viereen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti